czwartek, 15 grudnia 2011

Organizmy genetycznie zmodyfikowane, czyli GMO

GMO - organizmy , których geny zostały celowo zmienione przez człowieka . Materiał genetyczny po zmodyfikowaniu uzyskuje nowe cechy . Można zmodyfikować zarówno organizmy zwierząt jak i roślin .

CIEKAWOSTKA : Pierwsze GMO zostało stworzone w 1973 roku, a pierwsze próby polowe miały miejsce w 1986 roku i dotyczyły tytoniu. W 1994 roku do sprzedaży na terenie USA dopuszczono pomidory Flavr Savr, w których zmniejszono aktywność genu odpowiadającego za proces dojrzewania i mięknięcia pomidora.

ZALETY :
- możliwość uprawiania na terenach z warunkami nieprzyjaznymi klimatycznie
- możliwość zwiększenia plonów w okresach słabych żniw
- służą do produkcji biopaliw
- przedłużenie trwałości produktów
- uzyskanie żywności o lepszych walorach smakowych czy zapachowych

WADY :
-  nie wiadomo, jaki skutek spowoduje spożywanie większej ilości tych roślin
- ma mniejszą wartość odżywczą niż produkty wyhodowane naturalnie
- zwiększa prawdopodobieństwo doznania ataku alergicznego    u osób uczulonych na niektóre białka , które znajdują się             w organizmach roślinnych


Podsumowując GMO pomimo swoich zalet posiada bardzo poważne wady . Nie polecałbym spożywania tego co jest genetycznie zmodyfikowane , bo jak wiadomo gdy zmieniamy kod genetyczny czegoś naturalnego to w konsekwencji prowadzi to do mutacji . Mamy zbyt mało informacji żeby        w 100% zaufać temu rodzajowi żywności.

Źródła :
http://www.eko-samorzadowiec.pl/img/2010/ekologia/aktualnosci/kraj/_big/mmm.jpg
http://pl.wikipedia.org/wiki/Organizm_zmodyfikowany_genetycznie
http://www.wos.org.pl/gmo-ich-zalety-i-wady.html
http://bi.gazeta.pl/im/6/5561/z5561566X.jpg


2 komentarze:

  1. Damian Wąsowski25 lutego 2012 17:35

    Ciekawy materiał dzięki niemu wiem, że nie warto spożywać genetycznie zmodyfikowanych np. owoców czy warzyw

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuba Płonowski25 lutego 2012 21:59

    Warzywa i owoce modyfikowane genetycznie nie koniecznie muszą być szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Modyfikacji tych dokonuje się już od 25 lat i jak do tej pory nie stwierdzono wybitnie ujemnych skutków. Oprócz odrobinę innego smaku, mniejszych wartości odżywczych produkty te nie zagrażają ludzkiemu zdrowiu czy życiu. Z jednej strony są one wytwarzane "laboratoryjnie", ale rosną i dojrzewają w warunkach naturalnych. Kwestią smaku pozostaje wiec wybór pomiędzy GMO a bioproduktami.

    OdpowiedzUsuń